Ski telemark on active volkano, Etna amazing experience

Ски телемарк од највисокиот активен вуклан во Европа, Етна 3350м  
(English below, scroll down for video and gallery)

Само десетина минути од кога стоевме на врвот на главниот кратер фасцинирани од потентноста на овој сеуште активен вулкан, Етна почна со посилна активност. Веќе скијавме една добра линија со чудна текстура на снег заситена со пепел и  вулкански песок. Правевме пауза на неколку стотини метри под врвот, на да речеме безбедно растојание за да може внимателно а сепак од добра перспектива да го набљудуваме вулканот со сите свои атрибути на моќ. Навистина исклучително чувство  да се скија меѓу стврдната вулканаска лава која остава впечаток како да сме на друга планета,  да се  биде таму во вистинскинско време и среќа што не се најдовме на врвот во момент  на самата ерупција.
Велат дека Етна е постојано активна, но не секогаш со татнеж и со голем чад и облак во чудни бои од светлло сино, до портокалова и пурпурно виолетова. Југо - источниот кратер еонојкој е постојано активен, па затоа ние одлучивме да се движиме по северната страна.  Вечерта паднаа некои десетина сантиметри нов снег што беше одлично за нашите планови за ски екскурзии во неколку насоки низ планината. Сепак утрото можевме да видиме дека на површината на  новиот снег имаше песок и нови исфрлени лава камења што беше знак за постојаната вулканска активност.

Се заедно оваа неколку дневна авантура беше едно незаборавно искуство со над 3600 метри добиени во висина, секојдневно повлекување на нови линии,  кои  како резба во линолеумска плоча  остануваат бели во сивкастиот снег.   

......

Only few minutes after we stood on the top of the main crater, fascinated by the power of this still active volcano, highest in Europe, Etna 3350m started erupting. We were already skiing a fancy line with strange texture on the snow saturated by ash and lava sand. We sat down for a break few hundred meters from the top, on a safe distance when we heard the noise of the initial activity. It was an amazing experience to be there at the moment, observing the volcano making us feel like being on another planet. 

They say Etna is always active, but I guess not always as today. We were lucky to be there at the right time yet far from the summit and the real danger. 
The angle is perfect for telemarking and mid March was a good choice to go. 

All in all these three days telemark and ski touring around main and other craters of this beautiful mountain, was amazing experience with more then 3600m altitude gain, many new lines that left white trace in the gray- ish surface of snow.  

Check out the video by our friends #SkiMacedonia
https://www.youtube.com/watch?v=hxiJXvVEJeA

http://skimacedonia.mk/ski-telemark-na-najvisokiot-aktiven-vulkan-vo-evropa/

Comments